Sucuri naturale din fructe

Sucurile naturale preparate din fructe proaspete contin vitamine si saruri minerale si au o aroma puternica si un gust placut. Sucurile obtinute din fructe proaspete se servesc ca atare, indulcite dupa gust; se pot servi cu sifon sau in diverse amestecuri cu diferite bauturi nealcoolice sau alcoolice. Totodata servesc la prepararea serbeturilor din fructe.

Pentru a putea fi utilizate in tot cursul anului se conserva prin sterilizare in sticle bine inchise. La prepararea sucurilor se pot folosi si fructele prea coapte, moi sau numai portiunile sanatoase ramase de la compoturi, gemuri, dulceturi. Acestea se pot prepara atat din fructe de cultura cat si din cele de padure.

Fructele din care se prepara cele mai gustoase sucuri sunt: zmeura, fragii, murele, coacazele, afinele, agrisele, merele, perele, piersicile rosii si albe, caisele, visinele, ciresele, strugurii, etc, precum si citricele (lamai, portocale, grapefruit). Pentru a obtine sucuri naturale proaspete, se recomanda ca acestea sa fie extrase din fructe bine coapte, proaspat culese. Sucul obtinut in acest fel este foarte aromat.

Sucul natural din fructe se poate obtine la rece prin presarea fructelor proaspete. Presarea fructelor proaspete, pentru obtinerea sucului, se poate face cu prese manuale sau mixere, care se gasesc in comert sau prin stoarcerea lor intr-un saculet dintr-o panza rara ori un tifon dublu. Fructele tari, cum sunt: merele, perele, caisele, piersicile, etc., se taie in felii si se trec mai intai prin masina de tocat carne, pentru a le zdrobi inainte de a le trece prin presa sau saculet; cele moi, cum sunt: capsunile, fragii, zmeura, afinele, murele, se zdrobesc putin cu o lingura de lemn curata.

Fructele zdrobite sau trecute prin masina de tocat se pun intr-un saculet de tifon si se aarna, intr-o camere rece, deasupra unui vas in care se scurge sucul. Din cand in cand se mai apasa fructele cu mana pentru a grabi scurgerea sucului. In cazul in care se foloseste la prepararea peltelelor sau a serbeturilor, fructele nu se apasa cu mana, pentru a nu tulbura sucul, deoarece pentru aceste preparate este necesar sa fie foarte limpede.

Obtinerea sucului prin presarea fructelor macerate. Fructele curatate, bine spalata si scurse de apa, se pun la macerat intr-un vas acoperit, unde se lasa 3 – 4 zile, la temperatura de 18 – 22°C; nu se lasa timp mai indelungat, deoarece pot capata gust si miros de otet. Amestecul se stoarce apoi printr-un tifon dublu, procedand ca mai sus.

Obtinerea sucului prin oparirea fructelor. Se aleg fructele, se spala in apa rece, se lasa sa se scurga bine de apa si se oparesc in apa clocotita, unde se lasa numai cateva minute pana ce se inmoaie. Daca sunt bine zvantate se asaza intr-un tifon dublu, dupa care se fixeaza intr-un scaun intors, legand fiecare colt de cate un picior, sub care se pune un vas. Se lasa astfel pana ce se scurge toata zeama din fructe. Cand insa nu este necesar ca sucul sa fie foarte limpede, se pot stoarce usor fructele asezate intifon, presandu-le cu o lingura de lemn sau cu mana. Desi sunt mai putin aspectuoase, sucurile naturale tulburi au un gust mai bun si o valoare nutritiva mai mare. Sucurile se pot limpezi trecandu-le prin hartie de filtru asezata pe o palnie de sticla sau metal smaltuit, sau lasandu-le 30 – 40 minute sa se decanteze. Dupa ce s-a limpezit bine, sucul se scoate cu un polonic, cu mare atentie, pentru a nu se tulbura din nou.

La unele fructe, dupa prima presare mai ramane inca destul suc. In aceste cazuri se adauga la un kg fructe un pahar cu apa, se amesteca bine si se asaza vasul pe foc, unde se lasa sa fiarba 10 – 15 minute. Dupa ce amestecul s-a racit, se preseaza din nou. Sucul obtinut se foloseste ca si cel rezultat din prima presare. Sucurile astfel extrase din fructe, la care s-a adaugat zahar conform retetelor respective, se toarna in sticle. Daca dorim ca sucul sa fie foarte limpede, se filtreaza printr-un tifon dublu sau chiar triplu, inainte de umplerea sticlelor. Sticlele se umplu numai pana unde incepe sa se formeze gatul. Se inchid apoi cu dopuri, dupa care se pun la sterilizat. Sticlele se sterilizeaza intotdeauna respectand timpul de sterilizare indicat la fiecare reteta in parte.

Dupa ce sticlele s-au racit, dopurile se ung cu prafina sau cu smoala. Pentru inchiderea ermetica a sticlelor se mai pot folosi si capsule din plastic, care se gasesc in comert. Timpul de sterilizare este cuprins intre 15 – 18 minute pentru sticlele de 1/2 litru sau mai mici intre 20 – 25 minute pentru cele de 1 litru. Daca sucurile sunt mai tulburi , sterilizarea se prelungeste cu inca 5 minute. Dupa sterilizare, sticlele se lasa in cazanel sa se raceasca. Se pastreaza in camari uscate, bine aerisite. Pentru a-si pastra culorile naturale, frumoase, este bine ca sucurile sa se pastreze la intuneric.

Pentru reusita sucurilor naturale din fructe trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

– Prepararea sucurilor sa se faca in incaperi curate, folosind ustensile, de asemenea, foarte curata, proaspat spalate sau oparite.

– Ustensilele trebuie folosite numai la aceste preparate, pentru a nu transmite mirosuri de diferite mancaruri.

– Inainte de a folosi masina de tocat, aceasta se desface, se spala bine cu soda de rufe, se opareste cu apa clocotira si se sterge bine cu o carpa de bucatarie, de asemenea foarte curata.

– Panza sau tifonul, chiar daca sunt moi, este bine sa fie fierte sau oparite si bine limpezite in apa curata. Daca nu se respecta o igiena stricta la prepararea sucurilor, acestea, oricat de bine sau fost preparat, vor fermenta in scurt timp.



Cine doreste, poate concentra mai mult sucurile prin fierbere si astfel se folosesc mai putine sticle. Cand se consuma se dilueaza adaugand sifon sau apa minerala. Pentru sucuri se folosesc sticle de 1 litru, 1/2 sau chiar de 1/4 litru.

email

Lasă un răspuns

  1. Suntem producatori de suc de mere. Produsul nostru este 100% natural. Tehnologia este de presare si pasteurizare. Obiectivul este sa producem doar produse naturale. Va rugam sa vizitati magazinul nostru online.