Să protejăm planeta!

Planeta noastra este din ce în ce mai ameninţată de către noi oamenii prin faptul că poluăm fară să ne gândim la consecinţe şi consumăm peste măsură. În următorii zeci de ani, planeta nu ne va mai putea oferi tot ce ne oferă acum,încât ecosistemele se strică. Mai jos vom oferi sfaturi de cum putem împiedica poluarea, cum putem recicla produsele ce nu le mai folosim:

AER-UL: Aerul este din ce în ce mai poluat din cauza maşinilor, gazelor şi noxelor. Putem evita să mai poluăm alegând deplasarea pe jos. De asemenea,  putem folosi surse de energie regenerabile. Există nenumărate soluţii bazate pe lumina soarelui şi energia solara.

Bicicleta este opţiunea cea mai valoroasă încât ne menţinem sănatoşi atât fizic cât şi mental. Bicicleta te face să economiseşti timp şi bani pe care nici nu credeai ca ii poţi recupera cumva.

APA: Economisirea apei este vitală pentru planeta noastră. Tot mai multe regiuni şi terenuri sunt afectate de secetă. Poţi economisi apa doar schimbând obiceiurile. Făcând un duş de 5 minute în fiecare zi – în schimbul unei băi în cadă, înseamnă să economiseşti 400 de litrii de apă pe săptămână. La fel când aplici şamponul sau gelul de duş, poţi opri apa.

Spălatul pe dinţi reprezintă şi el o metoda de  irosire a apei. În timpul în care te speli pe dinţi, nu lăsa robinetul să curgă.

Ştiai că un robinet care prezintă scurgeri iroseşte lunar peste 100 de litrii de apă?

În loc să irosim apa când ne putem un pahar de apă şi nu îl bem pe tot, putem acel rest de apă rămas să îl punem florilor din apartament. La fel când spălam vasele, putem să oprim apa în timp ce le frecăm cu detergent.

SOLUL: Solul este şi el printre ţintele aflate în pericolul consumului excesiv de alimente.Acesta ne oferă resurse indispensabile pentru om,cum ar fi fructe, legume, cereale etc. Putem pur şi simplu să folosim pământul doar atât cât avem nevoie, să nu abuzăm excesiv de ce ne oferă. De asemenea, să nu încurajăm defrişarea – dar să participăm la plantarea de noi copaci.

Evită să mănânci carne in fiecare zi. Ştiaţi că, dacă mănânci mai puțină carne, reduci impactul regimului tău alimentar asupra mediului înconjurător? Dar știi care sunt toate motivele? Creşterea animalelor are un impact negativ asupra habitatelor naturale de valoare şi pune sub presiune biodiversitatea şi utilizarea durabilă a solurilor.

Te invităm să descoperi restul de modalităţi prin care poţi deveni o persoană responsabilă de viitorul planetei, descarcând PDF-ul Ghidul Awake pentru consum, creat de către Uniunea Europeana. Descarcă AICI.Trebuie să fim conştienţi cu toţii, că fiecare dintre noi contează. Adică, dacă vecinul sau vecina nu face – asta nu înseamnă nimic, faci TU, eşti schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Schimbându-te tu, fiind un model pentru ceilalţi, se vor schimba şi ei.

email

Lasă un răspuns

  1. Poate voi fi in afara subiectului dar mai putem avea griji si de pasarile din jurul nostru. Cum? Foarte simplu! Painea tare sau uscata pe care nu o mai folosim, sa o dam pasarilor, Adora aceasta hrana, in special porumbeii si vrabiutele.