Murele

Mure
AJUTA: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima si circulatia
ENERGIE / 100g : 25 kcal
Bogate in vitamina C si vitamina E
Bune in cazul unor afectiuni cardiovasculare, circulatorii si cutanate
Utile in tratarea diareii
Frunzele sunt bune in ameliorarea arsurilor, a afectiunilor gingivale si a durerilor in gat
Se consuma proaspete sau coapte.

Murele sunt foarte bogate in vitamina E (murele salbatice au o concentratie mai mare decat cea a soiurilor cultivate), asa ca sunt foarte utile in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si circulatorii. De asemenea, ele sunt o sursa buna de vitamina C, ceea ce le face un antioxidant puternic, de protectia impotriva cancerelor, a bolilor degenerative si a infectiilor.
Murele mai contin si cantitati utile de potasiu si pectina (o fibra solubila), contribuind semnificativ la necesarul zilnic minim recomandat in alimentatie.



Frunzele murului sunt foarte astringente, continand cantitati mari de acid tanic, de unde se explica si multe dintre intrebuintarile sale traditionale. Sunt taiate si folosite la prepararea ceaiurilor ce devin o excelenta apa de gura, utile in tratarea problemelor la gingii sau a infectiilor precum gingivita, dar si o gargara eficienta pentru ameliorarea durerilor in gat. 30 de g de frunze uscate introduse in 600 ml de apa fiarta sun un remediu eficient impotriva diareii – de obicei doua cani pe zi sunt de ajuns.

SFATURI PRACTICE

O compresa cu frunze de mur macerate in apa fiarta si lasate sa se raceasca este un remediu traditional pentru arsuri – acidul tanic din frunze este un adevarat antiseptic, deci previne aparitia altor infectii.

email

Lasă un răspuns