Smochinele

Smochinele
AJUTA: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima si circulatia, sistemul reproducator
SMOCHINELE PROASPETE
ENERGIE / 100g: 43 kcal
SMOCHINELE USCATE
ENERGIE / 100g: 213 kcal
Bogate in betacaroten si fibre
Bune pentru energie, in prevenirea cancerului, in caz de constipatie, tulburari digestive, anemie.
Smochinele proaspete trebuie consumate coapte si crude; cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate.

Smochinele au fost apreciate inca din vremuri stravechi, fiind mentionate deseori in Biblie, care le atesta valoarea de alimente nutritive, remedii medicale si simboluri ale abundentei. In Grecia antica, atletii consumau cantitati uriase de smochine pentru a capata putere. Hindusii considera smochinul sacru, iar un anumit soi, cel banian, se intrebuinteaza adesea in medicina ayurvedica.

Cercetarile moderne arata ca smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. De asemenea ele contin enzime tamaduitoare, flavonoizi si o enzima denumita dicina, care ajuta la digestie. In concluzie, smochinele sunt o sursa minunata de substante nutritive usor de digerat: fier, potasiu, betacaroten, fibre solubile si nesolubile. In multe parti din Orient si Asia, smochinele sunt considerate si afrodiziace puternice. Smochinele proaspete si cele uscate, dar si siropul traditional de smochine sunt laxative eficiente.



SFATURI PRACTICE

– Smochinele se pot intrebuinta in tratarea cosurilor cu puroi, a abceselor si a furuncelor – dati la cuptor o smochina proaspata circa jumatate de ora, taiati-o pe jumatate si aplicati pasta calda peste zona inflamata pentru a indeparta puroiul.

– Un remediu impotriva negilor este sa stoarceti sucul laptos al unei frunze sau tulpini si sa il aplicati pe rana. Acoperiti pielea din jur cu un unguent pentru a evita iritatia si purtati manusi medicinale. In cateva ore, in jurul negului va aparea un inel din piele usor inflamabile, care se va usca treptata si va cadea.

email

Lasă un răspuns