Sparanghelul

AJUTA: sistemul digestiv, oasele si muschii, sistemul excretor, sistemul reproducator
ENERGIE / portie standard : 33 kcal
Bogat in vitamina C, betacaroten si seleniu.
Bun pentru tratarea cistitei, in retinerea de fluide si constipatie.
Ajuta la ameliorarea artritei si reumatismului.
Se consuma inabusit, cu putin ulei de masline sau unt topit.
Atenie! Nu este recomandat bolnavilor de guta, deoarece purina sa poate agrava simptomele acestei afectiuni.

Poate ca va imaginati ca sparanghelul este doar o leguma sofisticata dar in realitate el se cultiva de doua mii de ani si este intrebuintat in medicina din sec. XVI. Dupa ce consumati o portie de sparanghel, observati imediat efectele sale majore ca diuretic. Sparanghelul sporeste cantitatea de urina eliminata, iar mirosul substantei sale active, asparagina, se observa in urina la cateva minute dupa consum. Din cauza acestui efect, sparanghelul este recomandat de mult timp de nutritionisti ca tratament pentru reumatism si artrita.



In secolul I d.Hr., medicul grec Dioscorides prescria aceasta planta pentru afectiuni renale si hepatice. Sparanghelul mai contine si fibre, deci are o actiune usor laxativa, fiind in acelasi timp un sedativ usor. De asemenea, este o planta ideala pentru femeile aflate la menstruatie, deoarece reduce disconfortul senzatiei de contractare a sanilor, a degetelor si gleznelor.

Nu aruncati apa in care ati gatit sparanghelul – beti-o sau adaugati-o in supe sau fierturi, pentru ca are un efect diuretic. Intrebuintati partile lemnoase ale tulpinii pentru a da aroma si valoare medicinala supelor.

email

Lasă un răspuns