Crusinul (Rhamnus frangula L.)

crusinul-rhamnus-frangula-L

Crusinul este un arbust care poate sa atinga inaltimea de 5 – 6 m, devenind un mic arbore. Este lipsit de spini iar scoarta este neteda de culoare cafeniu – cenusie, cu numeroase lenticele albe-cenusii asezate orizontal, are la interior culoarea galbena-portocalie.

Frunzele crusinului au margini intregi, lunime de 4 – 8 cm, latime de 2 – 5 cm si fata lucioasa. Floare are 5 petale albe-versui, de cate 2 – 3 mm lungime si mai scurte decat sepalele care sunt verzi. Florile au codite de circa 1 cm lungime si se grupeaza cate 2 – 6 la subsoara frunzelor. Se deschid in Mai – Iunie. Frunctul este globulos, carnos de 6 – 8 mm in diametru, la inceput verde, apoi rosu si in sfarsit negru-violet la maturitate, avand in interior doua seminte turtite. Crusinul creste pe malurile apelor, prin lunci si prin luminisurile padurilor. De la crusin se recolteaza scoarta truchiului si ramurile tinere [Frangulae cortex].

Recoltarea se face incepand din Martie, pana in sfarsitul lui Septembrie. In acest scop se taie tulpinile tinere si ramurile tinere. Ramurile de un an, se recunosc prin lipsa lenticelelor de pe scoarta, ca si ramurile batrane, care nu mai sunt lucioase si prezinta crapaturi adanci, Se vorl asa taiate si unele tulpini si ramuri principale, din care planta sa se refaca in anii urmatori. Ramurile si tulpinile taiate nu vor depasi cantitatea ce se poate decoji in aceeasi zi. Decojirea lor in ziua urmatoare se face greu si da un produs care nu mai corespune, din cauza ca scoarta se decojeste cu aschii de lemn, care nu se mai pot inlatura.

Pentru decojire, se indeparteaza lichenii de pe ramuri, se cresteaza inelar scoarta la distante de 25 – 30 cm, se despica apoi intre doua inele, de-a lungul ramurii se desprinde intreaga portiune, cu varful cutitului. Decojirea ramurilor direct de pe arbust, duce la uscarea lui. Scoartele nu se vor imbraca una in alta si se vor intinde la soare pentru a se usca. In instalatii cu aer cald, scoarta de cursin se incalzeste o ora la 100 °C, apoi se coboara temperatura la 40 °C pana la terminarea uscarii.



Din 2 – 3 Kg de scoarta proaspat recoltata, rezulta 1 kg de scoarta uscata. Prin uscare, suprafata interioara a produsului nu trebuie sa se inegreasca. Va avea culoare galben-portocalie sau roscata, gust slab amar si fara miros. Se ambaleaza in saci textili mari sau se baloteaza si apoi se coase in panza de sac.

Scoarta de crusin este laxativa si purgativa. Se intrebuinteaza numai dupa un an de la recoltare sau numai daca a fost incalzita la 100 °C, timp de o ora, imediat dupa recoltare.

email

Lasă un răspuns