Maselarita (Hyoscyamus niger L. – Solanaceae)

Maselarita (Hyoscyamus niger L. - Solanaceae)

Maselarita este o planta ierboasa, acoperita cu peri moi, bianuala avand si o varietate anuala mai rar intalnita. La inceput dezvolta o rozeta de frunze. Din mijlocul lor creste o tulpina verde, inalta de pana la 1 m, uneori ramificata, cu frunze dispuse altern, mai mici decat cele din rozeta bazala, care ating uneori lungimea de 30 cm. Frunzele lipicioase din cauza perilor glandulari, au si un miros greu neplacut.

Cele din partea de sus a tulpinii au 2 sau 3 lobi ascutiti, iar cele inferioare au 5 sau 7 lobi. Florile, asezate la subsoara frunzelor din partea superioara a tulpinii si ramurilor, au forma unor clopotei. Corola este formata din 5 petale unite, de culoare galben murdar si prezinta numeroase nervuri vilet-rosietice, de aceeasi culoare cu anterele staminelor.

Maselarita este raspandita in aproape toata lumea, mai ales pe margini de drum, pe terenuri nisipoase, pe locuri gunoite, pe maidane, printre daramaturi. De la maselarita se recolteaza frunzele (Hyoscyami folium) in intervalul Iunie – August. Perioada cea mai potrivita pentru recoltare este la inceputul infloririi, asteptand in acest scop zile uscate. Se recolteaza frunzele, in mai multe etape, pe masura ce ajung la dezvoltare deplina.

In prima etapa se recolteaza si varfurile cu frunze si flori, cu lungimea de circa 5 cm. Frunzele plantelor care inca nu au tulpini florifere se recolteaza de asemenea la dezvoltarea deplina, in August. Frunzele prafuite sau stropite cu noroi, se spala repede cu apa, se scurg si se zvanta.

Uscarea frunzelor se face la umbra, in adaposturi sau incaperi, insirate pe sfoara, sau intinse intr-un singur strat. Daca petiolul si nervura principala sunt groase, se despica. In uscatorii se utilizeaza temperaturi sub 50 grade Celsius.



Din circa 8 kg produs proaspat, rezulta 1kg produs uscat, constituit din frunze verzi, mai palide pe dos si moi din cauza perilor lungi care le acopera pe amandoua fetele, amestecate cu varfurile de cel mult 5 cm lungime. Mirosul lor caracteristic este neplacut, gustul amarui, slab sarat. Se ambaleaza in saci de hartie si saci textili.

Fiind otravitoare, frunzele de maselarita nu se intrebuinteaza ca atare, ci se transforma in medicamente pentru tratarea unor dureri, tulburari mintale, nevrozelor, astmului, etc.

email

Lasă un răspuns