Murul (Rubus fruticosus L. – Rosaceae)

Murul sau rugul de padure este un arbust, cu lastari lungi de 1 – 3 m, acoperiti cu ghimpi arcuiti, raspandit in zonele deluroase, la margini de padure si tufarisuri.

Tulpinile murului sunt muchiate, ghimpii sunt puternici si cresc la distante egale. Frunzele sunt compuse din 5 foliole, cele bazale mai mici, iar cea din varf cu mult mai mare, de forma ascutita, cu margine neregulat dintata, cu nervuri proeminente si paroase pe dosul frunzei.

Dosul foliolelor este de un verde mai deschis, iar petiolii au ghimpi. Infloreste in Iulie – August. Florile sunt albe, cu 5 petale mari. Fructele de culoare neagra si brumate la coacere, sunt polidrupe mari, care se recolteaza in scopuri alimentare, pentru dulceata, gem, etc.

De la mur se recolteaza frunzele (Rubi fructicosi folium) lipsite de petiol, in lunile Iunie – August. Recoltarea incepe inaintea infloririi si dureaza pe tot timpul ei. Mana se apara de ghimpii de pe lasari si de pe petiol, cu ajutorul unor manusi confectionate din mai multe straturi de panza tare sau imbracand mainile in ciorapi grosi de lana. Se culeg direct foliolele, rupandu-se de pe petiolul principal.

Uscarea se face la umbra, in soproane, magazii sau poduri curate acoperite cu tabla. Se intind in strat subtire. Din timp in timp, se intorc fara a le sfarama. In uscatorii cu aer cald, temperatura trebuie sa fie 40 – 50 grade Celsius. Din 3 – 5 kg produs proaspat recoltat, se obtine 1 kg foliole uscate, cu marginile dintate, de culoare verde, mai inchis pe fata superioara, cu miros placut si gust astrigent. Se ambaleaza in saci mari din material textil sau in baloturi.

Ceaiul din frunze de mur este astrigent si antidiareic. Se foloseste ca gargara in bolile cu inflamatii ale gurii si gatului, ca lotiune pentru intretinerea tenului si pentru spalaturi in tratamentul hemoroizilor. Se poate intrebuinta si ca ceai alimentar, mai ales in amestec cu frunze de zmeur, cand gustul si aroma devin mai fine, in special pentru diabetici.Observatie: Sub denumirea Rubus fructicosus L. au fost descrise peste 100 specii si peste 1000 varietati si hibrizi. Murul care creste in zonele de campie Rubus caesius L. nu este planta medicinala. Spre deosebire de specia medicinala, murul de campie este mai mic si are frunze cu numai trei foliole.

Toate preparatele din frunze de mur trebuie filtrate printr-o panza fina, pentru eliminarea sigura a tuturor spinilor.

email

Lasă un răspuns