Musetelul (Matricaria chamomilia L.)

Musetelul (Matricaria chamomilia L)

Musetelul este planta ierboasa, aromata, inalta pana la 60 cm, raspandita in toate zonele de campie, in locurile insorite, pe pajisti, in margini de drum, pe terenuri sarate si de asemenea in culturi, in aceleasi zone. Mirosul aromat al florilor, diametrul inflorescentelor de 0,5 – 0,8 cm si mai ales golul din interiorul partii centrale a inflorescentei, sunt caracteristicile principale care deosebesc florile de musetel de florile unor specii asemanatoare. Masurile recente de spontaneizare urmaresc cresterea potentialului productiv al zonelor in care este raspandit musetelul, prin suprainsamantari sistematice.

De la musetel se recolteaza inflorescentele (Chamomillae flos) in lunile Mai si Iunie.

Recoltarea musetelului se face pe timp uscat, insorit, cel mai bine la amiaza. Momentul cel mai potrivit este cand florile albe de pe marginile inflorescentelor iau pozitie orizontala, iar partea centrala, goala in interior, se alungeste in sus si devine galbena spre baza, restul fiind inca de culoare galben – verzui. Din culturi recoltarea se face cand 70% din inflorescente se afla in aceasta faza. Se folosesc piepteni speciali, montati pe cutii metalice usor de purtat sau masini speciale.

Recoltarea se repeta la intervale de 2 – 5 zile, dupa cum apar din nou florile. In culturi, perioada de recoltare poate sa dureze 4 – 7 saptamani. Se transporta imediat la centrele de colectare sau se intinde in strat subtire, pana la predare. Inainte de uscare se aleg si se indeparteaza corpurile straine si se scurteaza coditele mai mari de 1cm. Se usuca la cel mult 35 grade Celsius, apoi se lasa 1 -3 zile pentru revenire. Se poate usca si pe cale naturala, ferit de lumina soarelui, in locuri aerisite, in straturi subtiri, de 3 – 4 cm grosile, cu cel mult 1 kg per metru patrat, pe prelate, hartii, rame sau crengi. Pe toata durata uscarii, nu se intoarce. Din circa 5kg de inflorescente proaspete, rezulta 1 kg inflorescente uscate, cu flori ligulate albe, iar cele tubuloase galbene, miros aromat caracteristic si gust amarui. Se ambaleaza in cutii de carton sau in lazi captusite cu hartie.



Uneori se recolteaza toata partea aeriana a plantei, prin cosire, in perioada de inflorire, pentru distilarea uleiului volatil. Se transporta la distilerie, imediat dupa recoltare.

Ceaiul din inflorescente (flori) de musetel are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antialergice, cicatrizante, usor antipastice, sedative, anestezice, favorizante ale digestiei. Se administreaza atat intern, cat si extern ca spalaturi, gargara, comprese, etc.

email

Lasă un răspuns