Pătlagina (Plantago major L.)

Patlagina

Speciile Plantago major, cunoscută şi sub numele de pătlagină lată, şi Plantago media, ale cărei frunze sunt mai mici, uşor ascuţite la vârf şi păroase faţă de frunzele pătlaginei late, sunt răspândite în toată ţara, pe margini de drumuri, în păşuni şi în culturi, mai ales pe suprafeţele cultivate cu trifoi , ca plante ierboase, perene, înalte, până la 40 cm, cu frunzele crescute în rozetă bazală.

Plantago lanceolata sau pătlagina îngustă se şi cultivă mai ales in judeţul Cluj. În flora spontană este la fel de răspândită, ca şi celelalte două.

De la speciile de pătlagină se recoltează frunzele (Plantaginis foilum), din mai până în octombrie, fie separat, de la fiecare dintre cele trei specii, fie în amestec.

Recoltarea patlaginei se face după ce se ridică roua, în zilele uscate, ridicând frunzele, prinzându-le cu o mână şi tăind întreaga rozetă cu secera. Când plantele cresc foarte dese şi au frunzele înălţate de la pământ, se taie cu coasa. Din culturi, pătlagina îngustă se recoltează în mod asemănător, înainte de înflorire, dacă frunzele au lungimi de cel puţin 12-15 cm şi culoare verde, sau în timpul înfloririi.

Se îndepărtează tulpinile, frunzele galbene şi cele atacate, apoi se întind în strat subţire, la umbră, în încăperi bine ventilate. În uscătorii cu aer cald, temperatura nu trebuie să depăşească 50 de grade C.

Din 6-9 kg frunze proaspete, rezultă 1 kg frunze uscate, verzi, în care proporţia de frunze cu pete cafenii apărute în timpul uscării nu trebuie să fie mai mare de 10%. Nu au miros caracteristic. Gustul lor este uşor amar şi acrişor.

Se ambalează în saci textili, sau se balotează.

Preparatele farmaceutice din frunzele de pătlagină se recomandă în tratarea tusei. Frunzele, în aplicaţii locale, calmează mâncărimile, sunt astringente, hemostatice, cicatrizante, antiinfecţioase. Seminţele, care nu se recoltează în mod obişnuit, sunt laxative.Observaţie. Frunzele de pătlagină îngustă se aseamănă cu frunzele de degeţel lînos (Digitalis lanata Ehrh.), care sunt otrăvitoare. Se va observa că frunzele de degeţel lânos nu are peţiol (codiţă), în timp ce pătlagina îngustă are peţiol lung, apoi degeţelul lânos are peri numai pe marginea frunzei, în timp ce pătlagina îngustă are perişori rari pe ambele feţe. Loturile de frunze de pătlagină îngustă care au in amestec frunze de degetel lânos, nu se primesc la centrele de recoltare.

email

Lasă un răspuns