Ruşcuţa de primăvară (Adonis vernalis L.)

Ruscuta de primavara

Ruşcuţa de primăvară este o plantă otrăvitoare, ierboasă, perenă, înaltă până la 40 cm, răspândită prin păşuni şi fâneţe, pe pante, în locuri însorite, în toată ţara şi cu deosebire în zonele de deal şi de  podiş, mai frecventă in judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureş, Botoşani, Tulcea, Dolj.

Ruşcuţa de primăvară are în pământ un rizom cafeniu închis, scurt şi tare, cu multe rădăcini subţiri. Tulpina aeriană, dreaptă, verticală, poartă numeroase frunze verzi, înguste, ramificate şi răsfirate, iar in vârf o floare cu diametrul până la 8 cm, cu 5 sepale păroase şi 10-12 petale galbene-aurii, strălucitoare, care le-au adus plantelor şi denumirea de dediţei galbeni. Înfloreşte în aprilie-mai.

De la ruşcuţa de primăvară se recoltează părţile aeriene înfrunzite şi înflorite (Adonidis herba), în lunile aprilie şi mai.

Recoltarea se face în timpul înfloririi. Momentul cel mai bun este la înflorirea deplină. Se taie cu secera, iar din culturi cu coasa ori cu cositoarea mecanică, la 5-7 cm de la suprafaţa pământului.

Se poate face şi recoltarea în doua etape, tăind mai întâi florile, iar după câteva săptămâni, în care planta continuă să crească, se taie şi tulpinile înfunzite, urmând ca după uscare să fie  amestecate recoltele din ambele etape.

Plantele străine, fragmentele de tulpini cu solzi sau lemnificate, rădăcinile, se aleg şi se înlătură din produs.

Uscarea se face imediat după recoltare şi, pentru ca să dureze cât mai puţin timp, în poduri care au aerisire bună şi sunt acoperite cu tablă. În uscătorii cu aer cald, la temperaturi sub 60 de grade C.

Din 4-5 kg produs proaspăt recoltat, rezultă 1 kg produs uscat, compus din tulpini înfrunzite care trebuie să-şi păstreze culoarea verde şi din flori galbene-aurii cu sepale păroase, cu miros slab şi gust amar.

Se ambalează în saci textili, sau se presează în maşini de balotat, apoi se cos în pânză de sac.Ruşcuţa de primăvară are efecte tonicardice şi diuretice. Fiind toxică, se administrează numai după recomandarea medicului.

Observaţie: Este interzisă recoltarea ruşcuţei de primăvară de pe teritoriul judeţului Suceava, unde este ocrotită.

email

Lasă un răspuns