Socul (Sambucus nigra L.)

Socul (Sambucus nigra L.)

Socul este un arbust de 4-5 metri uneori de pana la 10 metri inaltime, socul sau socul negru, creste de la campie, pana in partea de jos a muntilor, pe la margini de padure, prin luminisuri, pe langa drumuri, mai ales in judetele Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Hargita, Hunedoara, Salaj, Timis, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Bacau, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vrancea, Tulcea si Constanta.

Lemnul de soc are maduva cea mai dezvoltata. Arbustul are coroana rotata si stufoasa. Frunzele, care apar foarte timpuri, sunt compuse din 3-7 foliole lungi pana la 12 cm, ascutite, cu peri pe dosul nervurilor. Florile sunt parfumate, mici, albe, cu 5 petale, grupate multe in inflorescente cu cinci ramuri principale. INfloreste in Mai – Iunie. Fructele au cate 6 – 8 mm diametru, forma sferica si culoare neagra, lucioasa. Contin suc rosu si cate trei samburi turtiti, cu cate o samanta fiecare. Mai rar se gasesc fructe cu cate 4 sau 6 samburi.

De la soc se recolteaza florile (Sambuci flos) in Mai – IUnie si fructele (Sambuci fructus) in Septembrie – Octombrie.
Recoltarea florilor se face pe timp insorit, cand 50 – 75% dintre ele sunt deschise, taind inflorescentele cu foarfeca.

Uscarea se face reoede, pe rame, asezand inflorescentele una langa alta, cu florile in sus, in lumina directa a soarelui, acoperite cu un rand de hartie. Dupa 5 – 6 ore se scutura florile, iar pedunculii, care se usuca mult mai greu, se indeparteaza. In uscatorie, temperatura trebuie mentinuta sub 40 grade Celsius.

Din 5 – 7 kg inflorescente proaspete, rezulta 1kg flori uscate, crem-galbui, cu miros aromat, gust dulceag-mucilaginos, apoi iute. Se ambaleaza in cutii de carton sau in lazi captusite cu hartie.



Recoltarea fructelor se face taind varfurile cu fructe, in Septembrie – Octombrie. Se usuca intinse intr-un singur strat, cu fructele in sus, ori agatate pe sarme sau sfori, direct la soare sau in incaperi calde si ventilate. In uscatorii, la 50 – 80 grade Celsiu. Pedunculii (coditele) se separa dupa uscare, trecand fructele prin site cu ochiuri de 5 mm, apoi vanturindu-le. DIn 5 – 6 kg de fructe proaspete, se obtine 1 kg fructe uscate cu aspec globulos, zbarcite, negre-violacee. Mirosul lor este caracteristic si gustul dulceag. Se ambaleaza in cutii de carton sau in saci de hartie.

Produsele de soc sunt calmante ale durerilor reumatice. Florile sunt, in plus, diuretice, sudorifice si laxative.

email

Lasă un răspuns