Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor L.)

Trei frati patati - Viola tricolor L

Trei fraţi pătaţi sau panseluţele de câmp sunt plante ierboase, care cresc până la înălţimi de 10-40 cm . Viola tricolor este răspândită în zonele de câmpie şi dealuri, prin locuri umede: lunci, margini de pădure, fâneţe etc. Viola arvensis creşte şi prin locuri ceva mai uscate, prin culturi, în păşuni şi pe margini de drumuri.Este ceva mai mică decât V. tricolor şi are flori cu petale galbene.

Viola tricolor este mai larg răspândită în judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Suceava, Bacău, Iaşi, Prahova. Se poate cultiva, pentru a fi recoltată în scopuri medicinale, mai ales in judeţele Suceava, Cluj, Sălaj, Neamţ, Prahova.

De la Trei fraţi pătaţi se recoltează partea aeriană (Viola herba sau Juceae Herba), din mai până în august.

Recoltarea se face în timpul înfloririi, pe vreme uscată, după ce se ridică roua.

Se taie toată partea aeriană. cu secera sau cu coasa. Din culturi, se recoltează la începutul înfloririi, prin tăiere la 4-5 cm deasupra coletului, de asemenea cu secera sau coasa, dar şi cu maşina de cosit fân, cu grijă, să nu se smulgă radacinile plantelor. În acest scop, cuţitele se vor ascuţi cât mai des.

Se aleg şi se îndepărtează din produs plantele străine, fructificaţiile, frunzele îngălbenite şi rădăcinile.

Se usucă in locuri umbroase, în şoproane şi poduri, aşezând plantele în straturi subţiri şi întorcându-le din timp în timp, fără a le rupe sau sfărâma.

În uscătoriile cu aer cald, plante se poate usca la temperatura de 50 de grade C.

Din 5-6 kg plantă proaspăt recoltată, rezultă 1 kg produs uscat, constituit din plante fără rădăcini, de culoare verde, cu flori albe-gălbui, fără miros, cu gust mucilaginos, uşor amar.

Se ambalează in saci textili mari, sau se presează in maşina de facut baloturi şi apoi se coase în pânză de sac.Ceaiul de Trei fraţi pătaţi se recomandă mai ales in tratamentul unor boli de piele (dermatoze artritice, dermatozele copiilor), este antialergic, depurativ şi uşor laxativ.

În dermatoze şi în tuberculoza pielii se administrează şi sub formă de comprese.

email

Lasă un răspuns