Importanta recoltarii plantelor medicinale

recoltarea-plantelor-medicinale2

Plantele sunt neintrecute izvoare vii de produse utile: alimente, fibre textile, medicamente, lemn, parfumuri, coloranti, furaje, unele stiute de mii de ani, altele inca asteptand sa fie descoperite.

Plantele medicinale sunt resursele pentru obtinerea medicamentelor de origine vegetala si ceaiurilor terapeutice. Din acest punct de vedere, recoltarea plantelor medicinale este inainte de toate, o munca plina de simt umanitar. Cu produsele acestei munci se salveaza vieti si se alina suferinte si este interesant de aflat ca o veche invatatura araba spune: „cine va reda viata unui om, va fi privit ca si cum ar fi salvat toata omenirea”


Din plante, se obtin in fabrici, medicamente de valoare iar tratamentele cu ceaiuri sunt foarte raspandite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat recent ca 75% – 80% din populatia lumii se trateaza cu remedii naturale. S-au semnalat pana acum peste 22.000 specii vegetale care se utilizeaza pentru combaterea bolilor si se recomanda integrarea valorilor medicinei traditionale in medicina moderna, in special prin cercetarea si valorificarea stintifica a mijloacelor terapeutice naturale. Tarile in curs de dezvoltare sunt preocupate de infiintarea unor industrii nationale de medicamente, din resursele vegetale de care dispun. In acest sens, de cativa ani si Romania participa cu experti in plante medicinale, la realizarea unor programe ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industriala in state asiatice si africane.

Desigur, nici plantele nu vindeca orice afectiune, dar pot fi de mare ajutor in tratarea rationala a unor boli comune si nu prea periculoare. Chiar medicul le poate asocia la unele tratamente, iar prin proprietatile lor vitaminizante si biostimulatoare, devin utile in stari de covalescenta si sarcina, in perioada de crestere ca si la batranete. Si nu este lipsit de importanta faptul ca in ultimele decenii tratamentele cu plante au devenit tot mai stintifice, prin numeroasele contributii aduse la cunoasterea efectelor si compozitiei lor chimice. In tari ca Franta, Germania, Elvetia numerosi medici aplica cu succes tratamente cu plante medicinale.

Experienta medicala din lumea intreaga arata ca medicamentele sunt mai usor de procurat si adesea mai bine suportate de organismul uman, in raport cu medicamentele obtinute prin sinteza chimica. Cele mai rezonabile prognoze medicale apreciaza ca medicamentul natural va castiga tot mai mult teren, fara a se pune problema renuntarii la medicamentul de sinteza, ale carei servicii sunt incontestabile.

Plantele medicinale in Romania

Sa ne gandim tot acum si la valoarea enorma pe care o reprezinta plantele din tara noastra, ca resurse medicinale. In Romania circa 750 din cele 3600 de specii de plante superioare care cresc necultivate din campie pana in varful muntelui, au proprietati medicinale; aproape 200 dintre ele se recolteaza si se valorifica prin reteaua de unitati PLAFAR. Alaturi de acestea, peste 60 de specii medicinale diferite se cultiva, pentru a nu mai fi cumparate din alte tari ori pentru asigurarea unor productii de buna calitate, ritmice si economice. Ca rezultat al eforturilor intreprinse pentru dezvoltarea activitatii in acest domeniu, anual se recolteaza in tara noastra, din flora spontana si din culturi, zeci de mii de tone de plante medicinale, unele ca materii prime pentru fabricile de medicamente, farmacii si magazinele de plante si ceaiuri medicinale, altele pentru valorificare in strainatate.

Romania este cunoscuta in lume, ca exportatoare de plante medicinale si totusi o mare parte din valoarea pe care natura ne-o ofera cu generozitate, an dupa an se pierde din lipsa de cunostinta sau din dezinteres, in vrreme ce multe locuri din alte parti ale lumii sunt prea reci, prea umede, prea uscate sau prea populate si lipsite de avutie. Categoric este nevoie de intensificarea continua a valorificarii resurselor medicinale din flora tarii noastre, iar la realizarea acestui deziderat pot contribui atat raspandirea mai larga a mijloacelor de cunoastere si a tehnicilor rationale de recoltare, cat si simplificarea procedeelor de prezentare a cunostintelor necesare.

Privite din alt punct de vedere, cunoasterea plantelor medicinale si recoltarea lor mai trebuie apreciate si ca activitati in mijlocul naturii, ca ocazii de a face instructive si utile iesirile in cautarea aerului curat, linistii si frumusetii.Cine nu urmareste sa isi castige existenta din veniturile pe care le poate obtine culegand sau cultivand plante medicinale, isi poate recolta pentru uz propriu unele „flori bune de leac”, apreciind totodata binefacerile de nepretuit ale miscarii in aer liber. Pentru tineri, plantele medicinale – prin cunoasterea, recoltarea, pregatirea si uscarea lor – pot constitui momente importante de acumulare in stiinta si tehnica, sau chiar in alegerea drumului spre o calificare interesanta si frumoasa. Dar recoltarea plantelor medicinale, ca orice munca pentru a avea urmarile dorite, se cere sa fie bine facuta. De aceea sunt necesare cunoasterea plantelor, a locurilor in care cresc, a timpului si felului in care sa se faca recoltarea, a conditilor de uscare, ambalare si manuire.

email

3 thoughts on “Importanta recoltarii plantelor medicinale

  1. Alexandru

    Tratamentele naturiste merg pe principiul echilibrarii organismul si eliminarii/tratarii cauzei de la „radacina” si de aceea, desi usor de urmat, pot fi de lunga durata.

  2. Raluca

    Unde pot sa aflu mai multe despre cum se face plantarea, a timpului si felului in care sa se faca recoltarea, a conditilor de uscare, ambalare si manuire? Informatii pe internet gasesti multe si asemanatoare dar mai putin practice. Exista vreun curs ?

Lasă un răspuns