Toxiinfectie alimentara

toxiinfectie-almentara

Picnicurile de vara si gratarele ar trebui sa fie, si de obicei sunt, distractive. Consecintele sunt cele care nu sunt chiar asa de distractive. Greturile, varsaturile, diareea si durerile de stomac sunt toate simptome ale toxiinfectiei alimentare, o forma de gastroenterita cauzata de consumul unui aliment contaminat cu microorganisme sau cu toxinele acestora. Daca suferiti de o toxinfectie alimentara, iata in continuare cateva modalitati de a va simti mai bine si cel mai important, cateva sfaturi pentru a va asigura ca nu vi se mai intampla niciodata.

Ce este in neregula cu toxiinfectia alimentara?

Ati mancat ceva care v-a infestat mancarea. Dificultatea este ca ar putea fi ceva ce ati mancat acum 10 zile sau acum o ora, ceea ce face aproape imposibilia detectarea sursei. Poate fi o bucatica din puiul roz de la gratar sau burgerul caldut cumparat la rulota de la stadion, sau sendvisul cu maioneza de ou de la fast-food. Va simtiti rau, aveti frisoane, dureri musculare si tot ceea ce va doriti este sa va intindeti in pat si sa dormiti pana cand cosmarul va disparea.

Microorganismele au patrus in organism pe doua cai: fie alimentul care le continea a fost insuficient preparat, fie persoana care v-a pregatit mancarea este un purtator sanatos al bacteriei si nu s-a spalat suficient pe maini inainte de a manui alimentul.

Ar trebui sa imi sun medicul?

Simptomele neplacute ale toxiinfectiei alimentare – varsaturi, diaree sau ameteli, de exemplu – ar trebui sa se amelioreze in una sau doua zile. Dar la sugari si varstnici toxiinfectia poate fi foarte periculoasa si ar trebui sa chemati medicul la primele semne de boala. Aveti nevoie de ajutor medical si in cazul in care varsaturile sunt atat de severe incat nu retineti niciun lichid timp de 12 ore sau daca diareea dureaza cateva zile sau este cu sange, sau daca aeti dificultati la inghitire sau respiratorii.

Tratament toxiinfectie alimentara

Rehidratati-va

– Una dintre consecintele grave ale diareii si varsaturilor este deshidratarea. Sunt expusi acestui risc in special copiii mici si persoanele in varsta, cele care au boli asociate sau sistemul imunitar slabit. Consumati suficienta apa sau lichide pe baza de apa. Daca aveti varsaturi, beti lichidele cu inghitituri mici in loc sa beti un pahar plin dintr-o suflare.

– Inlocuiti sarea si carbohidratii pierduti prin diaree, in special daca nu retineri niciun fel de aliment. Incercati sa beti cu inghitituri mici aceasta bautura echilibrata: stoarceti sucul de la doua portocale, adaugati 1/2 lingurita de sare si doua lingurite de miere. Adaugati apa pana la 500 ml. Incercati sa beti un pahar la fiecare 30 de minute, cu inghitituri mici daca este necesar, pana la ameliorarea simptomelor.

De asemenea, puteti sa cumparati de la farmacie pachetele de rehidratare orala. Experimentati pentru a afla daca eliminati mai repede lichidele reci sau pe cele calde.

Beti ceaiuri de plante, de exemplu: ceaiul de musetel, cimbru, ghimbir, menta si chimen. Aceste plante calmante au si usor efect antiseptic si antispasmolitic

Vindecatori externi

– Faceti o baie calda la care ati adaugat uleiuri esentiale: trei picaturi de ulei de muscata si de ghimbir, si doua picaturi de ulei de menta. Stati in aceasta baie aproximativ 20 de minute, mentinand apa calda.

– Masati-va pe abdomen cu uleiuri calmante – sau cereti-i partenerului dvs. sa faca acest lucru. Puneti trei picaturi de ulei de arbore de ceai si doua picaturi de ulei de menta, muscata (geranium) si santal in cinci lingurite de ulei purtator cum ar fi uleiul de migdale (se gaseste in farmacii). Puneti uleiurile intr-un pahar, iar pe acesta introduceti-l intr-un vas cu apa fierbinte pentru a le incalzi la temperatura corpului. Masati-va abdomenul cu aceste uleiuri prin miscari usoare, dar ferme, in sensul acelor de ceasornic pana cand simptomele se amelioreaza si atat timp cat va simtiti confortabil.

Gasiti punctele de presiune

Exista un punct de presopunctura pe partea exterioara a gambei care poate ajuta la calmarea diareii. Acesta se afla la 8 lungimi de deget de la marginea inferioara a rotulei si un deget spre exterior de la linia tibiei. Apasati pe acest punct timp de doua minute de fiecare data.

– Pentru greturi si varsaturi, punctul este localizat sub brat. Apasati pe punctul aflat intre cele doua tendoane, la doua lungimi de deget deasupra cutiei articulatiei inimii.

Ghimbirul – muncitorul miraculos

Ghimbirul amelioreaza gresturile si varsaturile. Daca puteti sa mancati, incercati sa mestecati o bucatica de ghimbir proaspat (ustura!) sau cristalizat; sau beti ceai de ghimbir – il puteti cumpara sub forma de pliculete de la magazinele de produse naturiste; sau luati tabele de ghimbir.

Aduceti totul impreuna

Preparati-va o bautura care sa lege totul. Amestecati o lingura de arorut (Maranta arundinacea) cu putina apa pentru a forma o pasta moale, apoi adaugati 500 ml de apa fierbinte si amestecati pana se ingroasa. Aromatizati cu miere sau suc de lamaie si beti lichidul la intervale regulate de-a lungul zilei ajutand la solidificarea scaunelor.

Revenirea la normal

Incepeti cu orez. Odata ce va simtiti mai bine, aveti nevoie de alimente neiritante, care ajuta la reglarea scaunelor. Doctorul va poate sugera orez alb fiert. Apa in care a fiert orezul este recomandata ca aliment usor de digerat dupa o tulburare gastrica pentru copii foarte mici.

– Odata ce puteti retine orezul, introduceti alte alimente „blande” cum ar fi supa de pui clara (usor de preparat: fierbeti oasele de pui timp de 30 de minute, strecurati si adaugati sare pentru gust), iaurt degresat, paine prajita cu unt s piure de mere. Puteti gasi piure de mere gata preparat la magazine daca sunteti prea slabit sa-l faceti singur.

– Dupa ce v-ati revenit, mancati iaurt „viu” in fiecare zi pentru a ajuta la restabilirea echilibrului microorganismelor din tractul digestiv.

– Luati in fiecare zi un supliment cu vitamine s minerale pentru a reechilibra nivelurile nutrimentelor din organism.

Puterea profilaxiei

Pentru a preveni aparitia toxiinfectiilor alimentare acasa, curatenia este esentiala ( vezi articolul Vindecati-va casa ). Aceasta implica igiena personala si alegerea, depozitarea si utilizarea cu mare atenie a alimentelor.

Spalati-va intotdeauna pe maini cu apa calda si sapun dupa ce ati fost la toaleta si inainte de a pepara alimente sau de a manca. Fiti in mod special atent atunci cand manevrati carne de pui proaspata: spalati-va intotdeauna pe maini dupa aceea si inainte de a atinge orice altceva – in special alte alimente, de exemplu salata, care nu sunt preparate la caldura

Mentine-ti curate suprafetele de lucru din bucatarie, frigiderul, congelatorul si tocatoarele si curatati si instrumentele pentru deschis conserve.

– Tineti animalele de casa la distanta de alimente si de suprafata de lucru.

– Trebuie sa aveti un tocator special doar pentru carne proaspata

– Dezinfectati buretii, carpele de vase si alte ustensile de curatat vase intr-o solutie diluata de inalbitor cel putin de doua ori pe saptamana.

– Decongelati complet alimentele din frigider, nu pe blatul din bucatarie, inainte de a le prepara si nu recongelati. Sau puteti decongela carnea la mcrounde si preparati-o imediat.

– Gatiti complet carnea proaspata, iar resturile reincalziti-le la fierbere.

– Pastrati alimentele proaspete acoperite in frigider, iar carneam proaspata sau gatita, pastrati-o in compartimente separate.

– Toate alimentele perisabile trebuie pastrate la 5 grade Celsius sau congelate.

– Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

– Aruncati alimentele expirate sau care miros urat sau au mucegai. Fiti in special atent la carnea de pui si fructele de mare. Nu cumparati sau nu folositi conserve umflate sau borcane care au capacul aparent umflat.



Stiati ca?

Ouale cu crapaturi fine pot fi infestate cu Salmonella? Nu le folositi; aruncati-le.

email

Lasă un răspuns